Tradycyjny hiszpański jamón, popularna katalońska kiełbasa pokryta pleśnią, kilkanaście rodzajów oliwek, niektóre z nadzieniem, czy słodki turrón. To, co charakterystyczne dla Hiszpanii teraz można znaleźć w pierwszych w Szczecinie Hiszpańskich Delikatesach.

„Don Gastronom” to nowy sklep w Szczecinie przy ul. Unisławy 14/1, który oferuje wyłącznie hiszpańskie produkty. - Asortyment pochodzi z różnych regionów Hiszpanii z wybranych przez naszego hiszpańskiego kontrahenta małych, rodzinnych manufaktur. Dzięki temu szynki, sery, wino i oliwki mają swój niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy w produktach z supermarketów. - zaznacza Robert Zając, właściciel Hiszpańskich Delikatesów.

Z czarnej świni karmionej żołędziami

Jednym z nieodzownych elementów kuchni hiszpańskiej jest jamón, czyli tradycyjna szynka, która powstaje w wyniku odpowiedniego suszenia na wolnym powietrzu całego, jedynie solonego wcześniej, udźca wieprzowego. To w 100 % naturalny produkt, a im dłużej leżakuje (nawet do 36 miesięcy), tym jest smaczniejszy i jednocześnie droższy. W szczecińskim „Don Gastronom” można nabyć kilka rodzajów jamónów, w tym jamón iberico, wytwarzany z czarnej odmiany świni iberyjskiej, hodowanej na wolnym wybiegu i karmionej żołędziami (co ma znaczny wpływ na smak szynki) oraz jamón serrano, który produkowany jest z białej odmiany świni i suszony w wyższych partiach gór. Dostępne są tzw. kopytka, czyli całe udźce wieprzowe wraz ze specjalnym stojakiem i nożem, ale jest też możliwość zakupienia tej szynki w plasterkach, które, co bardzo ważne, muszą być bardzo cienko pokrojone.

Kiełbasa z papryką albo pleśnią

W delikatesach można również znaleźć typowe dla Hiszpanii suszone kiełbasy. Wśród nich m.in. pikantne chorizo, do których wyrobu wykorzystuje się słodką paprykę oraz wędzone i suszone pimenton (hiszpańską paprykę), a także fuet, popularną katalońską kiełbasę, która podczas suszenia pokrywa się charakterystyczną białą pleśnią. - Sklep działa zaledwie od miesiąca, ale już ma swoich stałych klientów, którzy przychodzą co kilka dni właśnie po porcję kiełbasy. - mówi właściciel.

Oprócz tego „Don Gastronom” oferuje suszoną koninę i wołowinę, suszone mięso z jelenia, owcze oraz kozie sery, ponad 10 rodzajów hiszpańskich oliwek, suszone i smażone pomidory i duży wybór win. Oczywiście w sklepie tym nie mogło też zabraknąć tradycyjnego hiszpańskiego przysmaku, czyli turrónu, który jest specjalnym rodzajem nugatu z dużą ilością migdałów i miodu.

Dżem z piwa?

Interesujące są także hiszpańskie dżemy m.in. z piwa, czerwonego wina, cebuli, pomidorów czy też z płatków pomarańczy albo maku. - Staramy się również przekazywać klientom informacje z czym dostępne u nas produkty warto połączyć. Chociażby na przykładzie dżemu, nie tylko można nim smarować chleb, ale taki dżem z czerwonego wina jest świetnym dodatkiem do mięs. - zaznacza właściciel Hiszpańskich Delikatesów. Słoiczek takiej słodkiej przyjemności kosztuje 15 zł.

Butelka oliwy jak flakon perfum

Jak mowa o Hiszpanii to nie wolno zapomnieć o oliwie. W „Don Gastronom” można znaleźć kilkanaście rodzajów oleju oliwkowego, w tym te najwykwintniejsze jak na przykład Señorio de Jaime Rosell Luxury, wytwarzany z wyselekcjonowanej mieszanki oliwek, którego rocznie produkuje się zaledwie 900 numerowanych butelek czy Señorio de Jaime Rosell "Summum Capri", której rocznie produkuje się 10 tys. butelek. Opakowania tych oliw przypominają eleganckie flakony drogich perfum. Najdroższa kosztuje 279 zł za pół litra. Poza butelkami oliwa w Hiszpańskich Delikatesach dostępna jest również na tzw. litry. Wtedy cena jest znacznie niższa i wynosi 50 zł za litr.

W przyszłości oferta sklepu będzie poszerzana. Jest szansa, że pojawią się również typowe hiszpańskie przyprawy, jak na przykład pimenton, czyli wędzona papryka.

Poza produktami spożywczymi w „Don Gastronom” można także nabyć hiszpańskie rękodzieło m.in. ceramiczne misy i butelki z dozownikiem na oliwę oraz stojaki na butelkę wina.

Zobacz też: Sklep z oryginalnymi włoskimi produktami - La Caravella Sapori Italiani