Na kolejnym Szczecińskim Bazarze Smakoszy w Off Marinie (niedziela, 22 października, godz. 10-16) odwiedzający znajdą nie tylko zdrową żywność prosto od producentów, ale również rękodzieło, winyle, stoisko Jadłodzielni i food trucki. - Pierwszy raz będzie tak, że mogę powiedzieć: mamy praktycznie każdy rodzaj produktu, który planowałem jeszcze przed pierwszą edycją – podkreśla Michał Chaszkowski-Jakubów, organizator Bazaru. Wstęp jest bezpłatny.

Ekologiczne mięso i wędliny, zdrowy nabiał, oliwy, miody, przyprawy, pieczywo, warzywa. Zakupy bezpośrednio od producentów i rolników. Oferta niedostępna na co dzień w osiedlowych dyskontach. To wszystko sprawia, że mieszkańcy chętnie odwiedzają Bazary organizowane w Off Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach. Frekwencja pokazuje, że brakowało takiego miejsca w Szczecinie.

- Zapotrzebowanie jest ogromne, bo i świadomość rośnie. Chcemy, by Bazar stał się częścią kalendarza szczecinian i mieszkańców regionu. Miejscem dobrej jakości zakupów, śniadaniowych spotkań, relaksu - mówi Michał Chaszkowski-Jakubów. - Jest już wokół Bazaru pozytywna społeczność, a poprzez regularność i stały progres chcemy iść cały czas do przodu. Szczecin zasługuje na taką inicjatywę!

Pajda z pastą jajeczną, paprykarz i powrót rękodzieła

Poza produktami znanymi z poprzednich imprez, organizatorzy zapewniają zawsze nowości. W niedzielę 22 października też szykują się debiuty. Hitem ma być stoisko Władki z pajdą z pastą jajeczną. Pojawi się wystawca z rybami i paprykarzem, a także Prasad.

Szykuje się również powrót strefy rękodzieła i giełdy winyli. Czyli atrakcji Szczecińskiego Bazaru Rozmaitości, które po przekształceniu imprezy w Szczeciński Bazar Smakoszy miały rzadziej pojawiać się w Off Marinie. 

- Plan zakłada, żeby rozwijać się w kierunku gastronomicznym, ale rzeczywiście odbyłem wiele rozmów: zarówno z wystawcami, jak i gośćmi. Wszyscy chcą powrotu rękodzieła i winyli, a przecież robimy to dla ludzi, więc raz w miesiącu proszę spodziewać się rozszerzonej formuły – tłumaczy Michał Chaszkowski-Jakubów.

Będą food trucki, Jadłodzielnia i bookcrossing

Mimo jesiennej już aury, na podwórku jak zawsze zaparkują food trucki. Na pewno pojawi się Wół i Krowa oraz Zapiekany Wóz, a prowadzone są rozmowy z kolejnymi właścicielami. Nie zabraknie również stoiska Jadłodzielni, na którym można podzielić się z innymi żywnością. Miejsce bookcrossingu będzie zachęcać do wymiany książkami.

To już siódma edycja Bazaru w Off Marinie. Organizatorzy podkreślają jednak, że wkrótce trudno będzie je zliczyć. Do końca roku będą się bowiem odbywać dwa razy w miesiącu, a w przyszłym planowane są w każdą niedzielę. Wyjątkowym wydarzeniem ma być również dwudniowy Jarmark Bożonarodzeniowy.

Terminarz tegorocznych wydarzeń w Off Marinie (na wszystkie wstęp bezpłatny):

- 22.10 (niedziela), godz. 10-16 – Szczeciński Bazar Smakoszy

- 12.11 (niedziela), godz. 10-16 – Szczeciński Bazar Smakoszy

- 26.11 (niedziela), godz. 10-16 – Szczeciński Bazar Smakoszy

- 9-10.12 (sobota - godz. 10-18) i (niedziela - godz. 10-17) – Jarmark Bożonarodzeniowy

- 17.12 (niedziela), godz. 10-16 – Szczeciński Bazar Smakoszy