Są z mięsem, kapustą i grzybami, jajkiem, parówką oraz serem i pieczarkami. Do tego gorący czerwony barszcz. Uwielbiana przez szczecinian przekąska świętuje we wtorek 46. jubileusz.

Smak chrupiącego ciasta drożdżowego z ciepłym farszem w środku znają prawdopodobnie wszyscy mieszkańcy Szczecina. Ten szczeciński specjał, wpisany w 2010 roku na Listę Produktów Tradycyjnych, we wtorek, 20 października, będzie obchodził swoje 46. urodziny.

Niezmiennie od 1969 roku produkowany jest za pomocą tej samej radzieckiej maszyny i według tej samej tradycyjnej receptury. Pierwsze paszteciki powstawały w pawilonie naprzeciwko kina Kosmos. Maszyna stała w witrynie, każdy mógł zobaczyć jak pracuje. Na początku nadzienie było tylko mięsne, ale gdy przyszły trudne czasy, w których mięsa brakowało, paszteciki nadziewano np. słodkim serem, jajkiem albo cebulką.

Zachodniopomorski Urząd Marszałkowski uznał, że przysmakowi kulinarnemu o tak długim istnieniu należy się święto. W związku z tym 20 października będziemy obchodzić Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Z tej okazji każdy smakosz będzie mógł nabyć szczeciński specjał po obniżonej cenie - 2 zł za sztukę - w czterech punktach w Szczecinie, które pod nazwą pasztecik szczeciński oferują produkt tradycyjny wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. 

Te miejsca to:

Bar Gastronomiczny „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46

Pasztecik w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73

Mario Pasztecik Rynek Zdroje, ul. Mł. Polskiej 26 B, Pawilon nr 45

"Pasztecik Galaxy", al. Wyzwolenia 18