Ponad tysiąc dni fermentacji, gotowania brzeczek i pracy przy dźwięku warzelni. Zapach podgrzewanego słodu, dźwięk pomp i finałowe wrzucenie chmielu – tak wygląda codzienność Starej Komendy już od trzech lat.

Trzy lata temu na szczecińskiej mapie gastronomicznej pojawiła się Stara Komenda – mały browar, który produkuje własne piwa.
Produkując nasze piwa nawiązujemy do tradycji browarnictwa w Szczecinie, odnawiamy także dawne receptury, których używano niegdyś w tym regionie – mówi Damian Kunach, współwłaściciel Browaru Stara Komenda.

 

Z okazji trzecich urodzin właściciele lokalu przygotowali dla swoich gości kilka niespodzianek. 20 września 2014 (sobota) w godzinach od 13.00 do 16.00 o tradycji browarniczej, początkach piwnej przygody oraz o tym co o Komendzie wie Pan Józef – dozorca pracujący w budynku od ponad 60 lat - opowie Damian Kunach, piwowar i współtwórca Browaru Stara Komenda. Czas spotkania to około 30 minut. Obowiązują zapisy (tel. 91 423 44 45 lub biuro@starakomenda.pl). W programie: wprowadzenie w tajniki browarnictwa, prezentacja sprzętu, degustacja piw i polsko-tropikalne przekąski.

Nieco później, bo na godzinę 20.00 zaplanowany jest koncert koncert Trio BRE (Bałkański Rodzaj Emocji). Uzupełnieniem muzycznego grania urodzinowej nocy będzie występ DJski w składzie Kordi i purpleHaze. Wstęp na występ jest wolny. Na koncert zapraszają Browar Stara Komenda i  Fundacja Upside Art.