Są z pieczarkami, z serem i oczywiście te z mięsem. Do tego gorący czerwony barszcz – ten smak zna każdy szczecinian. Pasztecik przy al. Wojska Polskiego działa od 45 lat.

Ciasto drożdżowe z farszem – cała filozofia. Na początku nadzienie było tylko mięsne – ale gdy przyszły trudne czasy, w których mięsa brakowało wymyślało się coś innego. Był ser na słodko, na słono, były jajka, albo pyszna cebulka. Czasy były różne, ale jedno pozostało bez zmian – pasztecik smakuje tak samo jak smakował 45 lat temu.

Paszteciki są wyrabiane przez starą, radziecką maszynę. Jak? Przypominamy nasz materiał wideo, który zrobiliśmy dwa lata temu.

Pierwszy pasztecik był naprzeciwko kina Kosmos. Maszyna stała w witrynie, każdy mógł zobaczyć jak pracuje. Chociaż miejsce trochę się zmieniło smak pozostał ten sam – a to dlatego, że receptura jest od lat taka sama. Warto dziś zajrzeć na al. Wojska Polskiego 46.