Nowy lokal ma łączyć potrawy z najlepszych polskich produktów regionalnych z tradycją kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Poza hiszpańskimi przekąskami w menu znajdziemy m.in. żeberka w miodzie z puree z kwaśnych jabłek, pierś kaczki z kremem ziemniaczanym czy sałatę cezar.
Mowa o restauracji Buena Pinta, młodszej siostrze Public Fontanny. Lokal mieści się przy ul. Śląskiej i zostanie otwarty w najbliższy piątek (24 lutego).

- Buena Pinta oferować będzie inne, ale równie smaczne menu – zapowiada Natalia Ziętara, menedżerka restauracji. – Oprócz dań restauracyjnych do menu wprowadziliśmy również tapas bar, w którym proponujemy przekąski z kuchni Półwyspu Iberyjskiego, m.in. tortillę de patatas czy patatas bravas z sosem alioli – mówi.

Iberyjskie akcenty znajdziemy też w karcie drinków i napojów. - To m.in. hiszpańskie i portugalskie wina czy kawa Cafe Saula Delicatto, będąca mieszanką arabiki z robustą z domieszką ziaren torrefacto prażonych na sposób hiszpański – wymienia menedżerka. W restauracji będzie można spróbować także różnorodnych lemoniad własnej produkcji, m.in. ananasowej z pietruszką czy meloniady.



Jak tłumaczy Ziętara, nazwa Buena Pinta to wyrażenie z języka hiszpańskiego, które oznacza coś dobrze zapowiadającego się. Używane jest również do określania smakowitego jedzenia.

- Nazwa oddaje wszystko, co chcielibyśmy osiągnąć, czyli stworzyć tętniącą życiem restaurację, w której dobre jedzenie wpływa na dobry nastrój naszych gości. To miejsce powstało z sympatii do ludzi i mamy nadzieję, że będzie to sympatia odwzajemniona – dodaje.

Wystrój lokalu jest nowoczesny. Przeważają eleganckie i minimalistyczne meble, wśród których znajdziemy też akcenty vintage w postaci stolika i dwóch krzeseł retro. Aranżację uzupełniają lampy-żarówki i donice z zielonymi roślinami.

Restauracja Buenta Pinta będzie czynna codziennie w godz. 12.00-22.00. Oficjalne otwarcie zaplanowano 24 lutego. Z okazji rozpoczęcia działalności przez pierwsze dwa dni (piątek i sobotę) do każdego zamówionego posiłku goście otrzymają darmowy poczęstunek w postaci tortilli de patatas.