Za 120 mln złotych swój zakład w Szczecinie Dąbiu modernizuje firma Drobimex. Po zakończeniu inwestycji przedsiębiorstwo prawie dwukrotnie zwiększy produkcję.
W ubiegłym roku Drobimex otworzył nową halę z najnowocześniejszą w Polsce linią technologiczną do schładzania kurczaków, teraz pracuje nad nowoczesną linią uboju i dzielenia. Równolegle z montażem nowej linii, trwa budowa mroźni oraz hali konfekcji i magazynowania wraz ze specjalistycznymi stacjami dokującymi, co ma pozwolić firmie unowocześnić dalsze etapy produkcji oraz zmodernizować system ekspedycji produktów.

Po zakończeniu prac powierzchnia zakładu powiększy się o kolejne 3 tysiące m kw. Dzięki inwestycji Drobimex będzie mógł zwiększyć ubój z obecnych ok. 100 tysięcy sztuk na dobę do ok. 180 tysięcy sztuk. - To inwestycja w jakość, inwestycja, która jest oknem na świat. Wymaga wiele wysiłku i nakładów finansowych, ale dzięki temu Drobimex będzie miał najnowocześniejsze technologie spośród dostępnych obecnie na rynku – zapowiada Klaus Roppel, prezes Drobimexu.

Jest to największa w historii firmy inwestycja, której łączny koszt wynosi 120 mln zł. Jej zakończenie planowane jest we wrześniu tego roku.

Wiosną ubiegłego roku Drobimex otworzył także nową halę produkcyjną w Goleniowie, którą wyposażono w najnowocześniejszą w Polsce linię plasterkowania i pakowania wędlin oraz magazyn produktów gotowych.

Miesięcznie Drobimex sprzedaje około tysiąca ton wędlin oraz około 2,6 tys. ton mięsa. Poza Polską produkty Drobimexu trafiają do m.in.: Anglii, Francji, Niemiec, Rumunii, Bułgarii, Czech, Słowacji, Węgier oraz Azerbejdżanu.