Są z mięsem, serem i pieczarkami, jajkiem, parówką i oczywiście kapustą z grzybami. Idealne połączenie tworzą w duecie z gorącym, czerwonym barszczem. Uwielbiana przez szczecinian przekąska świętuje dziś 47. urodziny, a szczecinianie już po raz drugi obchodzą Dzień Pasztecika Szczecińskiego.
W znanym wszystkim barze przy Wojska Polskiego paszteciki, niezmiennie od 1969 roku, produkowane są za pomocą tej samej radzieckiej maszyny i zgodnie z tradycyjną recepturą. Pierwsze paszteciki powstawały w pawilonie naprzeciwko kina Kosmos. Maszyna stała w witrynie i każdy mógł zobaczyć jak pracuje. Na początku nadzienie było tylko mięsne, ale z czasem zaczęto nadziewać je np. słodkim serem, jajkiem albo cebulką.

W 2010 roku szczeciński specjał został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Rok temu Urząd Marszałkowski ogłosił, że 20 października będziemy obchodzić Dzień Pasztecika Szczecińskiego.

Z okazji święta w czterech lokalach, popularną przekąskę można dziś (20 października) kupić w specjalnej cenie – 2,5 zł za sztukę. Są to miejsca, które przyłączyły się do akcji Urzędu Marszałkowskiego i zadeklarowały, że produkują tradycyjne paszteciki, tzn. wykorzystują tylko naturalne składniki, serwują je prosto z maszyny i nie mrożą.

Dodatkowo, jak poinformował wczoraj rzecznik Urzędu Marszałkowskiego, pierwszych 50 klientów barów i punktów, biorących udział w akcji, do zakupionych pasztecików (lub pasztecika) otrzyma jeden pasztecik w prezencie.

Po tradycyjnego pasztecika można się dziś udać do:
1. Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46. Skosztujemy tam wszystkie jego rodzaje: mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz z jajkiem. 20 października bar czynny w godz. 10.00-19.00.

2. Pasztecika przy Hali Piastowskiej przy ul. Barbary 1 a, który oferuje pasztecik tradycyjny mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz z jajkiem. 20 października bar czynny w godz. 09.30-17.30.

3. Pasztecika w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73, gdzie posmakujemy pasztecika serowo-pieczarkowego. 20 października bar czynny w godz. 09.00 – 21.00.

4. Pasztecika w CHU Manhattan w pawilonie nr 47 B przy ul. Staszica 1, gdzie można skosztować pasztecika tradycyjnego z nadzieniem serowo-pieczarkowym. 20 października br. bar czynny w godz. 10.00-18.00.