Są z mięsem, serem i pieczarkami, jajkiem, parówką i oczywiście z kapustą z grzybami. Idealne połączenie tworzą w duecie z gorącym, czerwonym barszczem. Uwielbiana przez szczecinian przekąska świętuje 48. urodziny. Dziś też, już po raz trzeci, obchodzimy również Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Z tej okazji w wybranych punktach szczeciński przysmak kupimy w promocyjnej cenie!
W dobrze znanym wszystkim barze przy al. Wojska Polskiego paszteciki, niezmiennie od 1969 roku, produkowane są za pomocą tej samej radzieckiej maszyny i zgodnie z tradycyjną recepturą. Pierwsze paszteciki powstawały w pawilonie naprzeciwko kina Kosmos. Maszyna stała w witrynie i każdy mógł zobaczyć jak pracuje. Na początku nadzienie było tylko mięsne, ale z czasem zaczęto nadziewać je np. słodkim serem, jajkiem albo cebulką.

W 2010 roku szczeciński specjał został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Z kolei dwa lata temu Urząd Marszałkowski ogłosił, że 20 października będziemy obchodzić Dzień Pasztecika Szczecińskiego.

 

Z okazji święta w czterech lokalach popularną przekąskę można dziś (20 października) kupić w specjalnej cenie – 2,5 zł za sztukę. Są to miejsca, które przyłączyły się do akcji Urzędu Marszałkowskiego i zadeklarowały, że produkują tradycyjne paszteciki, tzn. wykorzystują tylko naturalne składniki, serwują je prosto z maszyny i nie mrożą. 

Dodatkowo, 48 pierwszych klientów barów i punktów, biorących udział w akcji, do zakupionych pasztecików (lub pasztecika) otrzyma jeden pasztecik gratis.

Po tradycyjnego pasztecika można się dziś udać do: 
  • 1. Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46.
  • 2. Pasztecika przy Hali Piastowskiej przy ul. Barbary 1 a.
  • 3. Pasztecika w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73.
  • 4. Pasztecika Sp.z o.o. Przy ul. Wyszyńskiego 10.