Ma być dużo świeżego karpia, dorsza i śledzi. Nie zabraknie rybnych przetworów oraz przekąsek na ciepło. Jednodniowy Targ Rybny na Podzamczu już w niedzielę.

Druga edycja Targu Rybnego na Rynku Siennym odbędzie się w najbliższą niedzielę, 21 grudnia. W przeciwieństwie do wrześniowej edycji tym razem organizatorzy odchodzą od koncepcji festynu.

- Zależy nam przede wszystkim na handlu rybami, ponieważ pierwsza edycja pokazała, że to po nie szczecinianie przyszli na Podzamcze. Mieszkańcy chcą w Szczecinie mieć miejsce, gdzie będą mogli kupić świeżą albo wędzoną rybę oraz różnego rodzaju przetwory rybne – tłumaczy Arkadiusz Bujas, organizator wydarzenia.

Na targu pojawi się około 10 wystawców, oferujących zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie, w tym przede wszystkim bałtyckie. - Dwa miesiące temu było trochę więcej chętnych, ale teraz w przedświątecznym okresie nie wszyscy wystawcy mogą na Podzamcze dotrzeć - zaznacza Bujas i zapowiada, że na pewno będzie można kupić m.in. karpia, dorsza, śledzie, sieje w słoikach, makrele, flądry.

Rybne potrawy przygotują też restauratorzy z Rynku Siennego. Tak jak podczas pierwszej edycji ma być gorąca zupa rybna, paprykarz, prawdopodobnie też smażony karp. Oprócz tego śledzie w przeróżnej postaci (na słodko, w korzennej marynacie), bułki ze śledziem oraz grzane wino. Jako rybno - kulinarna ciekawostka zapowiadane są pierogi z dorszem oraz łososiem.

Tym razem organizatorzy Targu Rybnego na Podzamczu zdecydowali się na jednodniowe wydarzenie, ale zadbali o bardziej "targowe" godziny. - Pierwszą edycję rozpoczynaliśmy o 13:00, a ludzie przychodzili już o godz. 09:00. Był nawet pan, który po ryby przybył o 07:30. Teraz targ odbędzie się w godz. 10:00 – 18:00 - informuje organizator targu.   

Zaplanowano też konkurs na jedzenie dziewiczych śledzi (przed pierwszym tarłem, nazywanymi matiasami) na sposób holenderski (czyli odpowiednio posolonych i surowych). Do wygrania będzie specjalny ceramiczny pojemnik, przeznaczony właśnie do jedzenia tego gatunku ryb. - Prawdziwe matiasy bardzo ciężko jest zdobyć, ale na targu będą zarówno surowe, jak i przetworzone - zapewnia Bujas.

Na najmłodszych będą czekać Pani Zima i Pan Mikołaj. Natomiast na zakończenie wydarzenia (około 18:00) odbędzie się fire show „Magia ognia”. Tego dnia Muzeum Historii, oddział Muzeum Narodowego w Szczecinie, mieszczące się na Podzamczu, będzie można zwiedzać za darmo, a pracownicy instytucji przygotują specjalny mały Targ Książek.

- We wnętrzu muzeum ryb nie będzie, ale są m.in. obraz Augusta Ludwiga Mosta "Handlarze rybami" oraz średniowieczne narzędzia do połowu ryb – zachęca Daniel Źródlewski.

Jak podkreślają organizatorzy, ich marzeniem jest przygotowywanie targu przynajmniej raz w miesiącu. Już planują trzecią i czwartą edycję.